Iestatījumi

Ieteikumi bērnu vecākiem pēc zobu sanācijas vai operācijas mutes dobumā vispārējā anestēzijā

Gulēšana. Pēc anestēzijas ļaujiet bērnam pamosties pašam, speciāli viņu nemodiniet. Pēc narkozes miega ilgums var būt no 5 līdz 45 minūtēm, tā laikā nodrošiniet bērna uzraudzību, sēžot blakus.

Lokālā anestēzija. Arī vispārējās anestēzijas laikā mutes dobuma sanācijai, īpaši zobu ekstrakcijas gadījumā, tiek lietota lokālā anestēzija, kas nodrošina atsāpināšanu līdz 2 stundām. Bez atsāpināšanas, lokālais anestētiķis var radīt arī notirpšanai līdzīgu sajūtu mutē, kas bērnu var uztraukt vai darīt nemierīgu. Mazāki bērni šo sajūtu var uztvert kā sāpes, tāpēc bērna sūdzības jāizvērtē kritiski.

Atsāpināšana. Ja ārsts nav nozīmējis savādāk, atsāpināšanai mājās var lietot:

  • Paracetamola svecītes (iesakām bērniem līdz 3 gadu vecumam)
  • Paracetamola sīrupu (Panadol, Efferalgan)
  • Ibuprofēna sīrupu (Ibumetin, Nurofen)
  • Ibuprofēna tabletes (bērniem no 12 gadiem)

Zobu ekstrakcijas gadījumā vēlama pretsāpju medikamentu lietošana gan  4 – 5 stundas pēc sanācijas, gan vakarā pirms gulētiešanas.

Dzeršana un ēšana. Kad bērns ir pilnībā pamodies, varat piedāvāt padzerties.  Vēlams tīru, negāzētu ūdeni. Dzert jāsāk pa mazam malciņam, nelielu apjomu, lai novērstu aizrīšanās draudus. Atcerieties, ka lokālā anestētiķa iedarbība sākotnēji var apgrūtināt rīšanu (piem., šķidrums iztek gar lūpas kaktiņu). Beidzoties lokālā anestētiķa darbībai, rīšanas funkcija pilnībā atjaunojas.

Ēst drīkst atsākt ne ātrāk kā 2 stundas pēc mutes dobuma sanācijas. Sākotnēji piedāvājiet viegli sagremojamu uzturu (piem., jogurts, banāns, biezputra, zupa).

Zobu ekstrakcijas gadījumā vienu dienu uzturā nelietojiet karstus ēdienus un dzērienus, jo karsts veicina asiņošanu un tūskas veidošanos, tā vietā izvēlaties remdenu uzturu.

Saldējumu īpaši iesakām pēc zobu ekstrakcijas, jo vēss mazina asiņošanu, jutīgumu un tūskainību. Priekšroka plombīra saldējumam bez piedevām vai sasaldētajām sulām.

Pirksti mutē. Bieži zobu ekstrakcijas vai kroņu uzlikšanas gadījumā, bērns pierodot pie jaunā stāvokļa mutē, visu vēlas izpētīt ar pirkstiem. Neļaujiet bērnam pirkstus likt mutē, jo tie ir netīri un rada inficēšanās draudus.

Režīms. Šodien Jūsu bērns var būt miegaināks, nemierīgāks vai apmulsis. Tāpēc nepieciešama papildus pieskatīšana, īpaši bīstamākās vietās – kāpjot pa trepēm, ejot pāri ielai utt. Nākamajā dienā bērns parasti var atgriezties ierastajā dzīves ritmā, t.sk., doties uz bērnu dārzu, skolu utt.

Slikta dūša. Šī ir reta, bet iespējama blakusparādība pēc anestēzijas. Lielākoties tā vērojama bērniem, kuriem paliek slikta dūša šūpojoties, braucot transportā utt.  Lai mazinātu sliktas dūšas iespējamību, atsākot ēst un dzert ievērojiet mērenību, dodiet pa mazām porcijām. Speciālu medikamentu lietošana nav nepieciešama.

Ja Jums rodas jautājumi par Jūsu bērna veselības stāvokli, lūdzu meklējiet palīdzību pie ģimenes ārsta vai Stomatoloģijas institūtā 27340506 (anestezioloģijas nodaļa, darba laikā) vai 67455586 (reģistratūra).